2006. május 26.

A Börzsöny Witch Project nyomában

Nnnna, ma ezzel szeretném a közhelyblog olvasóinak (3/7) agyát a falra kenni. Egy szövegrészlet, amit egy Börzsönyi falu temploma elött, a világháboróban elesett katonák emlékműjére véstek. Szóval most ilyen irodalomkutatói dolgok jönnek.

Magyar vagyok
A fajomat szeretem
Más nem leszek
Inkáb meghalok
...
(kép és teljes szöveg késöbb jön)

Elsőre kicsit félreérthető a szöveg, sikerült is félreértenem, de tanultabb bátyám felhívta a figyelmemet egy tudományosabb elemzésre, ahogy ugyebár régen az irodalomórákon csináltuk :) Nézzünk bele alaposabban, soronként! "Magyar vagyok", hát... helló... "fajomat szeretem" itt most kicsit változik téma, nyilvan tehát se a kecskék, se juhok, se egyéb faj példányai nem jönnek számításba ha a áll a szerv. "Más nem leszek", ez itt az személyazonosság változatlanságára utal, végighaladtunk tehát a nemzetiségi és a szexuális identitás, majd a személyazonosság kérdésein, lássuk mi jöhet még: "Inkáb meghalok", ez egy modern gondolat, napjainkban sokat vitatott gondolat, az eutanázia. A kecskére fanyalodás komolyan felvetheti ezeket a gondolatokat, hogy inkáb a halál ugyebár...
Meglehetősen szabados szöveg ha arra gondolunk hogy ez egy katolikus templom elött látható, főleg hogy a háboróban elesettek emlékművén, liberális gondolatmenet, nem hagyja hogy a környezete befolyásolja.

Hát ennyi mára. Katasztrófamámor.

Nincsenek megjegyzések: