2007. május 23.

Apróbb számítási hibák

Majdnem 50 éve, amikor az amcsik és az oroszok a megalomániás bombáikat gyártották, az amcsik kipróbáltak a Bikini zátonyokon -ami elötte lakott volt- egy 5 megatonnásra tervezett bombát. Ez volt a Bravo bomba, a név alighanem megelőlegezni szándékozott a felrobbanását követő tapsvihart. 5 megatonna már magában sem apróság, de hogy meglepődhettek amikor valahogy 15 megatonna erővel robbant fel. Na erről találtam valami kissé bizonytalan anyagot, hogy az extra erő az abból következett, hogy nem számoltak a Litium-7 izotóp hasadásával, ami a ugyanúgy deutériumra és tríciumra hasadt, de még egy extra neutront és eredményezett, ami még rásegített a plútóniumnak a hasadásba, mégtöbb hő, mégjobb fúzió. Jó mi?
Persze ez még nem lett volna akkora gebasz, egy háromszoros robbanóerejű bomba nem tarol le háromszor akkora területet, de viszont ezek az elmés amcsik a szélirányban levő szigetekre telepítették ki a lakosságot.
Nos, a Bikini-zátony története itt körülbelül véget is ért volna, kurvára radioaktív lett, pár évvel később viszont a mi kis optimista empirialistáink ismét lakhatónak nyilvánították a zátonyt és visszatelepítették a lakosságot. Kellett hozzá megint pár év hogy valaki odamenjen és megmérje mégegyszer hogy tökre nem egészséges az a radioaktivítás ami ott van, akkor megint kitelepítés, pármillió dolcsis pereskedés, ügy és terület lezárva.

Mellesleg, erről a zátonymaradványról kapta a nevét a kétrészes fürdőruci. Biztos a mellek és a bomba kapcsolatát akarták vele érzékeltetni, ma már kicsit kevésbé jó marketingfogásnak számít a bármit a radioaktivítással kapcsolatba hozni.

Osztás szorzás kivonás és tapasztalatlevonás következik, ta-taaam:

  1. Mindig mindenkinek van még mit tanulni.
  2. Ez azokra is vonatkozik akikben éppen valamiért megbízunk.
  3. Na és pont az ilyen "megbízok benned, te jót akarsz nekem, csináld csak" hatalmakról szokott kiderülni hogy valójában leszarják mi lesz velünk.
  4. Megfelelően választott marketinggel viszont elfeledtethetjük a közösség nagy részével azt hogy egy kissebb részét igen aljas módon megszopattunk. Mellekkel meg bármit fel lehet dobni.
Na és most a történelmi tapasztalatok birtokában mérlegeljünk hogy mennyire baszunk ki az unokákkal, Paks, meg az ilyesmi, hogy vajon télleg annyira zseniálcsákók vagyunk-e hogy mi erről az egészről mindent tudunk 10millió évre előre.

Ennyi kérem, szombaton éjszaka Mátrai CSillagok, addig legyetek jók és ne engedjétek senkinek hogy hidrogénbombát teszteljen a lakóhelyeteken, akármilyen mélyre is ássa a lyukat!

Nincsenek megjegyzések: